amaliestrening - Design by Julie Viktoria
Design by Julie Viktoria Design by Julie Viktoria

En usminket historie fra mitt liv

Sminke. Det du gnikker inn i ansiktet før du drar på jobb, skole eller fest. Hvorfor? for å føle deg bedre. For å få frem den fineste siden av "deg".

Jeg har aldri vært fornøyd med mitt eget ansikt, og har derfor brukt utallige mange timer fremfor speilet etter at jeg først oppdaget sminke. Jeg ble raskt avhengig av å ha muligheten til å skjule mitt eget ansikt bak en overfladisk maske. Det begynte med noen uskyldige strøk mascara, og brunkrem, men etterhvert ballet det på bare på seg. Dette ble starten på en overfladisk kosmetikk periode for min del. Etter at jeg startet med sminke i 7. klasse, har jeg ikke gått offentlig en eneste dag uten. Gjennom hele ungdomsskolen, sminket jeg meg i hvert eneste friminutt. Jeg ville ikke at sminken skulle gå bort så alle kunne se hvordan jeg egentlig så ut. Jeg la på nytt lag med mascara og brunkrem flere ganger om dagen i tre år. De andre jentene gikk gjerne uten sminke på tentamener eller late dager, det gjorde aldri jeg.

I årboken fra ungdomsskolen ble jeg stemplet som sminkedukke. Jeg ble fornærmet da, men skjønner i ettertid hvorfor folk så slik på meg. Jeg var jo nærmere gal. Det gikk faktisk så langt at jeg såvidt turte å vise meg uten sminke hjemme, fremfor mamma og pappa. Når jeg våknet om morgenen klarte jeg ikke ha øyekontakt med noen. Jeg følte meg så tom og fæl. Jeg visste hvor stygg jeg så ut uten sminke, for det hadde jo flere fortalt meg. 


På Wikipedia står det:
Kosmetikk kommer av det greske ordet kosmetikos, som kan forklares som «kunsten eller teknikken å pynte seg», og omfatter metoder for å forskjønne særlig hud og hår ved hjelp av bad,massasje, salver og andre skjønnhetsmidler. Kosmetikk er også et samlebegrep på produkter og preparater som benyttes for å endre, utheve, forsterke, maskere, bevare eller beskytte kroppens utseende eller dufter. Adjektivet kosmetisk angår alt som har med kosmetikk og skjønnhetspleie å gjøre, og er synonymt med «forskjønnende», både for utseende hos mennesker, men i overført betydning også av det ytre og overfladiske ellers.

Når jeg overnattet hos venner og vi satt oppe til langt på natt, sminket jeg meg gjerne ekstra, fordi vi skulle ha en skype-samtale med noen. Jeg fikk også høre fra mine nærmeste venner at jeg ikke så ut uten sminke, og at jeg så totalt annerledes når jeg fjernet sminken. De lo litt av meg. Gutter jeg kjente hadde heller ikke problemer med å fortelle meg hvor stygg jeg var. Spesielt lett var det å si dette til meg fordi jeg var ganske lubben på denne tiden. Jeg ville bare vise alle at jeg ikke var stygg. Jeg ville sminke over at jeg tok meg nær av det alle fortalte meg. 

Når det var tid for videregående, ble ikke ting akkurat bedre. Jeg satt med speilet i timen og sminket meg. Lærerne truet med speil-forbud i klasserommet. Jeg hadde alltid med meg sminkepungen, børste og tørrshampoo uansett hvor jeg gikk. Hvis jeg bare skulle gå i fra meg til sentrum for å handle en liten ting, tok jeg med meg vesken, med sminkepungen opp i, og bare den. Jeg fikk nesten panikk om jeg ikke hadde muligheten til å sminke meg når jeg måtte "trengte" det. 

Men så..
Her om dagen gikk det et lite lys opp for meg når jeg så meg selv i speilet. Jeg tenkte bare "faen heller, i dag gidder jeg ikke gå med eyeliner". Jeg fortalte meg selv at jeg nødt til å begynne å gi litt mer faen. Så fremover skal jeg gå ut av komfortsonen min og minke mengden sminke sakte men sikkert. Jeg har allerede gått nesten en uke uten eyeliner. Jeg føler meg tom, men det føles godt å gjøre det. Det føles godt å rive seg bort i fra tanken om hva andre synes om meg, og bare glemme alt alle har fortalt meg. Jeg gidder ikke å sminke meg til jeg får krampe i armen hver dag fordi noen mennesker fortalte meg en gang at jeg ikke så ut. Etter 6 år med total sminke-avhengighet, er det på tide å skjerpe seg. Føler meg sykt svak når jeg tenker over hvor mye tid jeg har brukt på å "gjøre andre en tjeneste" ved nesten sminke meg syk. Nå sier jeg stopp. Og til alle idioter som har vært med på å påvirke meg i så lang tid: Nå skal jeg gå rundt og se stygg ut med vilje. Kom heller å bli kjent med meg, så skal jeg vise dere en finere Amalie. 

hits